Rytíř velkého srdce

Rytíř velkého srdce

Rytíř velkého srdce

Charizmatický zpěvák světoznámé skupiny U2 Bono Vox (58) patří mezi politicky nejangažovanější megastar od dob Johna Lennona. Naslouchají mu nejen miliony fanoušků, ale také politici a prezidenti světových velmocí. Bono Vox prosazuje humanismus a využívá své jméno, aby posouval svět k lepšímu.

Jako celebrita si Bono Vox vysloužil zvláštní postavení, a to nejen díky hudbě. Má srdce na pravém místě a světová chudoba a nespravedlnost ho nenechávají chladným. Zpěvák využívá svoji popularitu, aby pomohl trpícím lidem. Vehementně protestuje proti válkám a občanským nepokojům. Za svoje aktivity byl časopisem Time vyhlášen společně s manžely Gatesovými Osobností roku 2006. Několikrát se objevil i mezi kandidáty na Nobelovu cenu míru. Britská královna ho povýšila do rytířského stavu, ale on titul sir nesmí používat, protože není občanem Spojeného království. Nebál se vystoupit proti terorismu IRA, angažoval se i v zákazu nášlapných min, má za sebou desítky koncertů na podporu obětí válek a hladu. 

Rodinné zázemí
Bono Vox (vlastním jménem Paul David Hawson) se narodil 10. května 1960 v irském Dublinu do rodiny, která byla doslova vzorem náboženské tolerance. Jeho otec Bob byl evangelík a maminka Iris katolička. Spolu se starším bratrem Davidem byli prototypem divokých uličníků, kteří hravě zvládali učivo. Když bylo Paulovi čtrnáct let, zemřel mu dědeček a maminka Iris ze žalu nad ztrátou otce zemřela. Rodina se dvojnásobnou smrtí v podstatě rozložila a pubertální Paul měl našlápnuto k velkému průšvihu, hádky s otcem a útěky z domova byly na denním pořádku. 


A zrodil se fenomén
Pak přišel zásadní zlom – spolužák Larry Mullen hledal pomocí inzerátu na školní nástěnce kluky do své kapely. Díky tomu se poznali i další budoucí členové U2 – baskytarista Adam Clayton, kytarista Dave Evans a Paul Hawson (Bono Vox). Kluci z kapely často chodili okolo obchodu s přístroji pro neslyšící, které se nazývaly Bona Vox, v překladu „dobrý zvuk“. A hned tak Paulovi, i přes jeho protesty, začali říkat. Kluci nacvičili pár písniček a dokonce začali vystupovat, tenkrát jako kapela Feedback, později The Hype. V březnu roku 1978, na irský svátek sv. Patrika, se s coververzí písní od Sex Pistols a Clash zúčastnili soutěže v Limericku, kterou vyhráli. Získali odměnu 500 irských liber a hlavně možnost vytvořit demonahrávku ve studiu CBS Records. Na radu dublinského punk rockového guru Steva Averilla si kapela změnila název na U2. 

Proč frajersky vyhlížejícího Bona Voxe nevidíme nikdy jinak než v kožené bundě a růžových brýlích? Už dvacet let má glaukom, poškození optického nervu, který mu způsobuje zhoršování zraku, a proto je extrémně citlivý na světlo. 

V průběhu své kariéry nahrála mimo jiné i soundtracky k filmům Batman Forever (Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me ) a Mission: Impossible. V roce 1999 přišel do kin film The Million Dollar Hotel. Jeho příběh napsal Bono a U2 vydali k filmu soundtrack The Ground Beneath Her Feet. A v roce 2000 měli už na svém kontě prodaných neuvěřitelných sto milionů alb. 

„Štěstí nic neznamená. Je to jen pocit, který se vás zmocní, když se zbavíte bolesti hlavy. Radost je něco úplně jiného. Je velmi těžké ji vykouzlit. Je spíš jako jaro, jednoduše přijde.“ Bono Vox

Láska je zbraň
Pro ženy na celém světě je Bono Vox idolem. Nejde jen o to, že je slavný zpěvák, ale především jde o tradiční rodinné hodnoty, které veřejně vyznává. Ačkoli je velmi nábožensky orientovaný, svoji víru nikomu nevnucuje. V roce 1982 se oženil s láskou ze školy, s Alison, a vybudovali spolu velmi krásnou a milující rodinu. Mají dva syny a dvě dcery. Image drsného rockera, jak by se dalo na první dobrou u zpěváka jeho kalibru očekávat, plně nahrazuje charizma člověka s duší plnou lásky. Ta je podle něj velmi silnou zbraní, se kterou je třeba se naučit zacházet. „Láska v mých písních nemá nic společného s hippie představami. Žádné květy ve vlasech. Jde o hodně tvrdší, silnější druh lásky, o lásku jako reálnou zkušenost v protikladu s idealistickými představami. Láska je dar od Boha. Proto bychom měli být šťastní...“ říká zpěvák a textař, který ve skupině hraje i na kytaru, harmoniku a piano. 


Třetí svět
Z jeho posledních angažmá na světové téma je třeba vypíchnout uprchlickou krizi, kdy Bono objížděl uprchlické tábory a vysvětloval, že je třeba mít na paměti, že se současná situace týká všech a je nutné zakročit. Coby aktivista a Evropan si uvědomuje, že exodus není jen problém určitých zemí, ale celé Evropy i USA. „Chcete Evropu, jejíž srdce a hranice jsou zavřené?“ ptal se na koncertě svých fanoušků.
Jeho největším životním úkolem je však hlavně pomoc zemím třetího světa. Tento úkol sbližuje celou jeho rodinu. Se ženou založili vlastní oděvní firmu, která má pomoci lidem z rozvojových zemí. Jejich výrobky se šijí přímo tam, aby místní lidé našli uplatnění. Jeho vlivem došlo ke spojení několika finančních gigantů – American Express, americké oděvní jedničky Gap, výrobce sportovních bot Converse a módního návrháře Giorgia Armaniho – k vytvoření nové společné značky Red. Část zisku značky jde přímo fondu zaměřenému zejména na boj s AIDS v Africe. Do svých dobročinných projektů je zapojena celá kapela, tématy písní U2 je velmi často politické, sociální a náboženské dění. Bono Vox je zkrátka fenomén, který dokáže pro dobrou věc nejen udělat maximum sám za sebe, ale díky síle osobnosti a úspěchu strhnout na svoji stranu i davy. Na papeže Jana Pavla II. zapůsobil natolik, že si sám vyzkoušel jeho růžové brýle. Takové osobnosti se srdcem na dlani naše společnost potřebuje.


https://www.weedy.cz/ https://www.weedy.cz/ https://www.weedy.cz/

Mohlo by vás zajímat


Více článků

https://www.weedy.cz/ https://www.weedy.cz/ https://www.weedy.cz/